Skip to main content

Churros met een twist

een krokant laagje goud geluk
in een oase van chocolade

Churros, wie kent ze niet?

Die heerlijke krokante deegstengels met suiker, kaneel en chocolade. Perfect als tussendoortje, ontbijt (ja, echt) of nagerecht. Maar hoe is deze zoete snack eigenlijk ontstaan? Señor Churro geeft je een smakelijk lesje over de Spaanse churros.

Spaans ontbijtje

Je kunt ons wakker maken voor een goede portie churros en de Spanjaarden trouwens ook. Letterlijk. In Spanje ontbijt men in het weekend het liefste met koffie en churros. Met een dikke chocoladesaus: Churros con Chocolate. Dat is weer eens wat anders dan een bakje yoghurt of bammetje met kaas. Heerlijk toch?!

De churros worden ook wel de ‘Spaanse donut’ of ‘Spaanse oliebol’ genoemd. Best begrijpelijk, het deeg lijkt er wel op. Churros zijn gefrituurde tarwedeegstengels, waarbij het luchtige deeg aan de buitenkant heerlijk krokant wordt en van binnen zacht blijft. En ook lekker, in Spanje worden churros geserveerd met dikke chocolademelk, voor de extra smaak.

Churros met een gouden randje

Ontstaan churros

Zoals bij meer succesrecepten is ook over het ontstaan van de churros onenigheid. Zelfs bij de ‘Provinciale Vereniging van Makers van Churros’ in Madrid is niet duidelijk wanneer en hoe de churros ooit zijn bedacht.

Er gaan een aantal verhalen de ronde. Zo zouden de rondreizende zigeuners de ‘snelle snack’ op kermissen verkopen. Anderen zeggen dat de Spaanse priesters churros als ontbijt aten. Ook gaat het verhaal rond dat de Spaanse herders die de hele dag op het veld werkten, de snack voor het eerst gemaakt hebben, omdat deze zo eenvoudig te bereiden was én goed vulde. Wat de ware herkomst ook moge zijn, wij zijn dol op de churros en zetten de traditie graag voort.

Ontbijt, snack én dessert

Churros zijn een culinaire traktatie. Van origine bedoeld als ontbijt, heerlijk als tussendoortje, bij de koffie én verrukkelijk als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs. Krijg je al zin in een overheerlijke portie churros?